lördag 4 september 2010

Anställd våldtog dement åldring dottern vill ändra lagen

GROVT SEXBROTT I juni våldtogs en 80-årig försvarslös dement kvinna vaginalt av en 35-årig utländsk man, anställd som vårdare vid brottsplatsen Nacka Seniorboende. Brottet skedde den 20 juni på arbetstid. Natten till den 21 juni återkom han till sin arbetsplats, då ej på arbetstid, och försökte våldföra sig på kvinnan igen. Mannen hade då tagit sig in i kvinnans lägenhet, lyft bort täcket samt klätt av henne på underkroppen och avlägsnat hennes blöja. Våldtäktsförsöket avbröts dock då nattpersonalen kom och knackade på dörren och gick in. I åtalet åberopades, förutom vittnen, även kvinnans DNA-spår som återfanns i mannens kalsonger. Den 16 augusti kom domen. Och dottern skriver nu om övergreppet på PI.

Nacka tingsrätt dömde

  • Leonardo Alejandro Mendoza, född 1974-08-20, svensk medborgare och boendes i Farsta utanför Stockholm, för våldtäkt och försök till våldtäkt till fängelse 3 år sex månander, och ska betala målsäganden 135 000 kronor i skadestånd.

Leonardo Alejandro Mendoza erkände att han hade haft samlag med kvinnan. Men han nekar till våldtäkt och hävdar att han och kvinnan hade en kärleksrelation. Domstolen kom dock fram till att kvinnan, som sedan fem år lider av Alzheimersdemens, befann sig i ett hjälplöst tillstånd.

Domstol

Nacka Tingsrätt, mål B 3166-10

Känsligt ärende

I samband med gripandet lade man locket på helt vid boendet. Ärendet hade största sekretess. När media försökte få tag på uppgifter kring vad som skett på seniorcentret i juni var det tyst från samtliga styrande på boendet. Detta för att skydda målsägaren, närstående och inte oroa andra boenden och deras anhöriga.

Trots att utredningen var hemligstämplad hade anteckningar från ett möte, där ledningen berättar för de boende om en liten del av bakgrunden till polisens besök, lagts upp på Nackas hemsida för allmän beskådan. Där stod bland annat att en person olovligen tagit sig in på boendet, men att alla kunde känna sig trygga då inkräktaren inte längre var på fri fot.

Att fallet var åtkomstskyddat är ytterst ovanligt, enligt Ulla Krogh på Nackapolisen. Brott som rör rikets säkerhet, känsliga sexualbrott eller poliser som är misstänkta för olagligheter, är fall som kan komma ifråga för en liknande hemligstämpling.

Anledningen till posten

Vad som fick oss att skriva denna post, förutom sedvanlig redovisning av en dom, beror på nedanstående text. Den 80-åriga kvinnans dotter har nämligen själv skrivit ett inlägg under fredagskvällen om övergreppet, och att hon vill se en ändring i lagen där även äldreboenden (liksom fritidsverksamhet/skolan får) ska kunna få ut uppgifter ifrån polisens belastningsregister (PBR) om den arbetssökande tidigare är dömd. Hon önskar även se de utlänningar med svenskt medborgarskap som dömts för grova brott ska kunna utvisas från Sverige.

Dottern skriver på PI

”Min mamma är 80 år och svårt dement, hon har svårt att gå, prata, bär blöjor. Hon bor på ett äldreboende. I somras blev hon våldtagen av en vårdare under hans arbetstid, en man med utländsk härkomst. Det räckte inte med att han fullbordade våldtäkten då. Han kom tillbaka på natten och försökte ge sig på henne igen. Nattpersonalen kom då på honom, han hade rivit av mamma blöjan och hon låg i sängen med blottat underliv. Vårdaren hade då låst in sig på toaletten. Polisen kom och häktade mannen. Vid rättegången påstod han att han var kär i mamma och att mamma tungkysst honom. Hur kan hon göra det när hon inte ens kan torka sig i rumpan ? De hittade mammas DNA i förövarens kalsonger så han hade inte så mycket mer att komma med i rätten än att mamma var med på det frivilligt.

Han blev dömd till 3,6 års fängelse (tre år sex mån, anm PI) och att betala skadestånd. Äldreboendena har inte rätt att kolla upp vikarier i brottsregister som man har i skolorna. Jag vill se en ändring på det. De mest skyddslösa i vårt samhälle har ingt skydd i lagen. Jag ska också skriva till justitsiekanslern och drottningen(som är engagerad i demensfrågor) och regeringen. Snälla hjälp mig att synliggöra denna fråga. De flesta svenskar även jag trodde att de gamla är trygga och skyddas av lagen i Sverige, så är INTE fallet. Förövaren i detta fall är svensk medborgare, men jag tycker att har man gjort grova våldsbrott måste man kunna utvisas härifrån.”

Hennes inlägg finns i Debattera

PI har hennes e-post och namn men det lämnar vi inte ut. Vill ni komma i kontakt med dottern ska det gå genom oss. Vi kontaktar henne i sådana fall, vilket betyder att det är dottern som tar kontakten med intresserade. I övrigt kan ni debattera det fruktansvärda övergreppet samt framföra ert ursinne och beklagan till dottern. Vi ska även meddela att vi lyft fram hennes tankar och strävan efter att ändra lagen, vilket PI tycker är ett mycket gott intiativ och stödjer till 100%. Förhoppningsvis kan hon själv delta i debatten under denna post.

PrintFriendly Share/Bookmark



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt