lördag 4 september 2010

Jan Björklund (FP) röstfiskar om stramare asylregler

VALET 2010 Utbildningsminister och Folkpartiets partiledare Jan Björklund har varit i Landskrona för att delta i en skolinvigning men även för att prata deras politik. Media passade då på att fråga partiets vilja att strama åt flyktingpolitiken något Lars Ohly menar är att ”fiska i grumliga vatten” (läs Sverigedemokraterna). Björklund förnekar detta och säger att istället mer som en logisk självklarhet att Sverige skärper asylreglerna i ett läge när Europa är på väg mot en harmonisering av flyktingpolitiken.

Björklund:

– Sverige är ett av de länder med den öppnaste attityden mot asylinvandring. Andra länder är strängare. En gemensam linje hamnar någonstans mittemellan. Det ger Sverige en stramare syn.

Hur kan ett traditionellt flyktingvänligt parti som Folkpartiet försvara en åtstramning?

– För att det totalt sett blir bättre för asylsökande och flyktingar i Europa. Det finns EU-länder som är väldigt stränga och som motarbetar rörlighet över gränserna. Då blir det ändå bättre i Europa än läget idag.

Är du ute efter Sverigedemokraternas väljare när du talar om burkaförbud, krav på språktest och nu om asyl?

– Nej. Men om vi som är ansvariga i de befintliga riksdagspartierna inte vågar diskutera integrationspolitik utan att mötas av de mest absurda anklagelser öppnar vi för extremism. Jag har länge diskuterat skolproblem i syfte att förbättra skolan. Vi måste på ett avspänt sätt också kunna diskutera integrationspolitikens styrkor och svagheter. Annars upplever människor att vi inte vågar prata om invandringsfrågor. Det skulle stärka extremismen.

Folkpartiet drev 2003 igenom en flyktingamnesti. Varför tror du inte på en amnesti idag för dem som håller sig gömda i Sverige?

– Det är fel tänkt. Den reglerade invandringen upphör om de som avvisas ändå får stanna. Det vore en olycklig signal. När vi för sju år sedan gick över till migrationsdomstolar fanns det goda argument för att inte föra alla asylsökande till de nya domstolarna. Nu när vi har ett mer rättssäkert system saknas det skäl för en amnesti.

FP-ledaren Bengt Westerberg reste sig från soffan och gick när Ny demokrati kom in i riksdagen 1991, men var med om att bilda regering med deras stöd. Kan du hamna i samma sits med Sverigedemokraterna?

– En sådan situation kommer inte att uppstå. Mona Sahlin har ju sagt att hon i ett läge där de borgerliga får mer stöd än de rödgröna tänker acceptera att nuvarande regering sitter kvar. Vi har i alliansen sagt att vi inte är beredda att göra några politiska överenskommelser med Sverigedemokraterna. Vårt huvudalternativ är att vinna väljarstöd för att fortsätta som majoritetsregering.

Vad händer om SD blir vågmästare och det rödgröna blocket är störst?

– Fredrik Reinfeldt har gett besked: då avgår regeringen. I så fall kan den borgerliga alliansen inte regera Sverige. 1991 gav de borgerliga partierna lite olika besked. Den här gången ger vi ett gemensamt besked.

I så fall kan ju S och MP bjuda in FP i en regering?

– Bjuda in får de göra, men vårt svar blir ett tydligt nej.

SDS

PrintFriendly Share/Bookmark



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt