lördag 4 september 2010

Jimmie Åkesson utmanar Anders Borg på ekonomidebatt

VALET 2010 Den 2 september presenterade Sverigedemokraterna sitt valmanifest och sin tilläggsbudget för 2011, där man bland annat aviserade stora satsningar på nyföretagande, lärlingsjobb och andra sysselsättningsskapande åtgärder. I en kommentar till de sverigedemokratiska förslagen riktade finansminister Anders Borg hård kritik mot sverigedemokraternas beräkningar över invandringens kostnader. Detta har fått Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att utmana Borg på debatt om invandringens kostnader.

SD ställer ut löften för över 30 miljarder kronor för 2011. De finansieras, förutom av reformutrymmet, framför allt genom att spara in 12 miljarder på invandringen och 10 miljarder på biståndet.

Anders Borg underkänner partiets skuggbudget.

– De verkar ha både dubbel- och trippelräknat sina besparingar på invandringen, säger han och dömer ut förslagen i valmanifestet som alltför kostsamma:

– Det är omfattande förslag, med väldigt liten finansiering. Om den finansieringen smälter ihop blir det ett stort budgethål.

För finansministern är SD ett parti som präglas av populism och ansvarslöshet i ekonomiska frågor. Kommer partiet in i riksdagen kan det skapa ekonomisk oro, enligt Anders Borg.

Jimmie Åkesson kommenterar:

- Att Anders Borg nu äntligen tar bladet från munnen när det gäller massinvandringens kostnader är bra. Att han kritiserar oss för att ha dubbelräknat dessa kostnader är dock mycket oroande eftersom det visar att vår finansminister inte förstått en så fundamental sak, som att merparten av de invandrare som vi släpper in i landet ett visst år fortsätter att utgöra en stor belastning på samhällsekonomin även de efterföljande åren. En intressant notering är att Svenskt Näringsliv, som Anders Borg i andra sammanhang brukar ha högt förtroende för, har kommit fram till en årlig kostnad för nyinvandringen som är flera miljarder högre än den som vi baserat våra budgetberäkningar på.

- Jag förutsätter att Anders Borg är beredd att försvara och förklara sitt anmärkningsvärda uttalande och utmanar härmed finansministern på en offentlig debatt kring massinvandringens kostnader, säger Jimmie Åkesson.

För vidare information:
Pressekretariatet
Tel: 08-50 00 00 55
E-post: presskontakt@sverigedemokraterna.se

Newsdesk

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt