onsdag 1 september 2010

Ledarsidorna teg om dansk kritik

Under vinjetter som ”Kritiken mot Sverige” och ”Dansk-svenska relationer” har de danska regeringspartiernas utspel om Sverige varit huvudnyhet i samtliga större tidningar i Danmark igår. Både Berlingske Tidene och Jyllandsposten publicerade tiotalet artiklar, ledarstick, debattinlägg, bloggkommentarer och analyser vardera på temat. I tabloiden Ekstrabladet dominerade nyheten på morgonen, även där med en ledarkommentar.

Men i Sverige var det tyst på ledarsidorna. Och på nyhetsplats har man försökt gömma undan nyheten så gott det går. Det man ändå har publicerat har varit kraftigt nedtonat.

Neokonservativa Svenska Dagbladets (Schibsted) ledarblogg nämner inte med ett ord den danska kritiken. Inte heller på nyhetsplats hittar man något om Danmark på startsidan.

Vänsterliberala DN (Bonnier) skriver på ledarsidan om valfrihet inom äldrevården. Inte ett ord om den danska kritiken. Långt ned på webbupplagans förstasida finns en hårdvinklad TT-artikel med rubriken ”Sverige avfärdar dansk valkritik”, som inte återger själva kritiken – utan enbart den svenska regimens avfärdande av samma kritik.

Socialistiska Aftonbladets (Schibsted/LO) ledarsida skrev också om äldrepolitik. På nyhetsplats teg man helt om nyheten från Danmark. Till och med TT-telegrammet saknades i nätupplagan.

Socialliberala Expressens (Bonnier) ledarsida skriver att kommun- och landstingsval borde separeras från riksdagsvalet. Inte heller här finns något om Danmark. Man återger dock TT:s nyhet men inte på startsidan.

Sämst av alla var TV4-Nyheterna (Bonnier) som helt höll tyst om nyheten från Danmark. Det är förstås särskilt anmärkningsvärt då det var TV4 själva som genom sin censur orsakat en stor del av kritiken i det danska utspelet.

Bäst av alla svenska medier var Rapport (staten) som sände ett kort inslag där endast Dansk Folkeparti fick komma till tals. I Aktuellts 21-sändning ägnades också ett längre inslag åt den danska kritiken.

Man kan fråga sig vad som får alla ledarskribenterna, från höger till vänster, att som på kommando fullständigt tiga i ett så viktigt ämne som det egna landets demokrati. En annan bra fråga är vad som får svenska nyhetsredaktörer att med nöd och näppe publicera en notis om det som i Danmark varit huvudnyhet i nära på samtlig press, och vad som får TV4 och Aftonbladet att helt tiga ihjäl nyheten.

SR:s webbplats återges vilka nyheter som blivit mest lästa. Nyheten om danska valobservatörer ligger först, trots att SR inte lyft fram nyheten. Således finns det inget kommersiellt intresse av att tona ned nyheten från Danmark – tidningarna får ju betalt per annonsvisning numera och är beroende av populära nyheter. Vad vi sannolikt istället har att göra med är ett politiskt intresse – från ägare eller journalister eller både och.



Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider