måndag 6 september 2010

Polisen JO-anmäld för zigenaravvisning

APOLOGETER En privatperson uppges nu ha skickat in en anmälan till Justiteombudsmannen (JO) mot polisen för att man avvisat östeuropeiska zigenare som livnärt sig på tiggeri och brottslighet i Sverige. Anmälaren stödjer sig på reglerna om fri rörlighet inom unionen för EU-medborgare.

Vid flera tillfällen under året har zigenare avvisats från Sverige efter att ha ertappats med att tigga. I några fall har man också kunnat konstatera tjuvnads- och åldringsbrott. Tiggeri är inte olagligt i Sverige, men polisen har motiverat avvisningarna med utlänningslagen som säger att man kan skickas ut ur landet om man inte försörjer sig på ett ärligt sätt.

De aktuella zigenarna är EU-medborgare och borde därför inte ha kastats ut, menar anmälaren som vill att Justitieombudsmannen (JO) utreder om avvisningarna gått rätt till. I sin anmälan skriver personen:

I Europa sveper ett hat gentemot just personer med romsk bakgrund. De är inte välkomna någonstans … I Sverige är det inte förbjudet att tigga. Att utvisa människor på grund av detta är inte rätt.

Den extrema zigenarapologeten Maria Leissner, ordförande i delegationen för zigenarfrågor vid Utrikesdepartementet, välkomnar att avvisningarna JO-anmälts. Enligt henne kan inte utlänningslagen tillämpas på EU-medborgare så som den svenska polisen har gjort.

Som jag ser det ger EU-direktivet inget utrymme för det. EU-medborgare är inte utlänningar i allmänhet utan det är två helt olika rättsregler som ska tillämpas.

Hon säger att romer diskrimineras över hela Europa, även i Sverige.

Tyvärr känns det som att romer misstänkliggörs och straffas kollektivt. Bekymret är att vi inte respekterar romers rättigheter i Europa, även i Sverige.

På frågan om det verkligen är OK att EU-direktivet ger möjlighet att resa omkring i Europa och tigga slingrar sig Leissner kraftigt och ger inget direkt svar. Däremot framför hon den häpnadsväckande förklaringen att zigenarnas tiggeri- och brottsräder över hela Västeuropa beror på att dom är så diskriminerade så dom inte kommer in på arbetsmarknaden, och därför tvingas försörja sig på detta irreguljära sätt.

AB

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt